Augusta Lundin

Augusta Lundin ses ofta om Sveriges första riktigt stora modeskapare. Självklart beror det på hur man mäter framgång men Augusta var internationellt känd redan i början av 1900-talet, något som ingen annan svensk modeskapare varit tidigare.

När Augusta växte upp arbetade hennes pappa som skräddare vilket självklart kan ha haft en stor betydelse på hennes intresse. Hon lärde sig även yrket snabbt och var redan som barn med och sydde. År 1863 flyttade hon till Stockholm och började arbeta vid en hatthandel. Men drivet att skapa på egen hand fanns där och redan fyra år senare öppnade hon en egen ateljé. Tidigt fick kunderna upp ögonen för hennes alster och på 1880-talet var hon vida berömd. Många kända personer på den tiden vände sig till henne för att få kläder sydda. Däribland finns bland annat Selma Lagerlöf och drottning Sofia. År 1892 blev hon även hovleverantör.

Förutom mode blev även Augusta känd för att införa bättre arbetsvillkor för de som arbetade för henne. Arbetsdagen sattes till 12 timmar och dessutom fick alla två veckor att ta ut som semester. Detta var då mycket ovanligt och infördes 1890.

År 1914 var det sammanlagt 175 personer (uteslutande kvinnor) som arbetade för henne med att sy.